• Publisert
  • 3 min

EPiServer CMS6 er offisielt lansert

<p>Vi kommenterer de viktigste nyhetene.</p>

Bakgrunn

EPiServer CMS har blitt en svært populær publiseringsløsning i Norge, Sverige og stadig flere land. Versjon 5 ble lansert i september 2007 og ha siden kommet i flere nye utgaver. Det var primært en teknisk omskriving for å løfte produktet over på en mer moderne teknologisk plattform (.NET 3.5) og gjøre det mer robust.

Mange redaktører ble nok litt skuffet over at det var såpass få funksjonelle nyheter og forbedringer i den versjon. Derfor er det nå tusenvis av kunder og redaktører som venter i spenning på hva som er i vente med CMS6. Og denne gang har EPiServer lykkes godt med å kombinere kontinuitet fra et velkjent verktøy med gjennomtenkte forbedringer og endringer. Svenskene har innhentet mange innspill og tatt hensyn til de viktigste.

Vi har fått muligheten til å jobbe med den nye versjonen i noen måneder allerede. Vi har ikke rukket enda å få noen erfaring med denne nyeste versjonen som blir sluppet i dag. Men funksjonelt skal den være lik med den versjonen vi i dag lanserte vårt eget nettsted på. Her kommer en liten gjennomgang av hva vi har erfart så langt.

Viktigste nyheter

  • 95% uavhengig av nettleser
  • Ny og kraftig forbedret WYSIWYG editor til å formattere tekst
  • Internt søk som kan brukes til noe
  • Sorter med dra-og-slipp
  • Noen admin ting
  • Nytt design og grensesnitt

95% nettleseruavhenig

Alle versjoner av EPiServer CMS opptil denne versjonen har bare fungert på nettleseren Microsoft Internet Explorer. Det er fordi den har basert seg på innebygget teknologi i nettleseren - ActiveX. Med bytte av editor er en stor hindring ryddet av veien. Fortsatt er integrasjonen med Office bundet til Windows operativsystem. Men denne tror vi kommer til å dale i popularitet. På grunn av:

Ny og kraftig forbedret WYSIWYG editor til å formattere tekst

Den nye editoren heter TinyMCE og er en svært utbredt åpen kildekode editor. Vi har skrevet mer om TinyMCE her. En av de store forbedringene er at det går utmerket å kopiere direkte fra Word til editoren. Editoren gjør omtrent samme vaskejobben som tidligere nevnte integrasjon med Word. Og så mye enklere…

Internt søk som kan brukes til noe

Å finne innhold inne i redigeringsmodus har alltid vært en utfordring i EPiServer. Som kjent kunne redaktørenes søk enten kun finne side-ID eller første forekomst av en side. Altså tilnærmet ubrukelig. I CMS6 har vi fått en søkemotor på innsiden som er lik den som brukes til vanlig nettstedsøk. Og måten den er implementert på gjør det svært nyttig. Skulle bare ønsket søket altid lå klart, ikke at man først må klikke 1 gang for å få det synlig.

Sorter med dra-og-slipp

CMS6 sorteringI navigasjonsmenyer er det ganske vanlig å ønske en bestemt rekkefølge. Tidligere kunne vi styre dette med å sette en tallverdi for hver side i menyen. En jobb til å bli gal av. I CMS6 går dette som en lek, dra og slipp som å flytte mapper på skriveordet – herlig!

Noen admin ting

Det er flere nyttige nyheter i redaktør- og admingrensesnittet:

  • Content Guides – et nytt og rent grensesnitt for enkel publisering, tenk Hurtigredigering med Lagre og Forhåndsvis
  • Link Status – nå er sjekk av interne og eksterne lenker integrert i Report Center
  • Rettighet per sidetype og per språk – veldig nyttig og etterspurt for litt større siter som ønsker å holde litt styr på redaktører per land, språk, funksjonsområde, etc.
  • Change Log – et kraftig verktøy for å ta ut logg på endringer i systemet

Nytt design og grensesnitt

EPiServer har selv gjort stort nummer av det nye åpningsbildet når man er logget inn: Start som det nå heter. Tanken her at den enkelte redaktør og nettstedsansvarlige kan legge forskjellige "gadgets" med nytting innhold. Litt som iGoogle og NetVibes. Vi får komme tilbake til dette nå som vi har fått et nettsted å utforske. Det er også gjort en del mindre endringer på brukergrensesnitt og design.

Topp tre?

Hvis vi skal våge oss utpå en forsiktig gjetning over hva som kan komme til å bli mest brukt av de nye funksjonene i CMS6, foreslår vi følgende:

  1. Lim inn direkte fra Word - enormt tidsbesparende og enkelt
  2. Søk i CMS – etter kort tids bruk skjønner vi ikke hvordan vi kunne klare oss uten
  3. Content Guides – ikke utforsket mye enda, men har stor tro på konseptet

Når kan vi oppgradere?

Dette er det første eksisterende kunder på EPiServer 4 og CMS5 spør om. Vårt svar er: Vent litt til den har blitt dokumenert stabil. Siden kodebasen er lik som CMS5 med samme .NET versjon, handler det om oppgradering, ikke migrering fra CMS5. Men de som har versjon 4 må fortsatt gå den tunge veien via en migrering til CMS5. For nye kunder har vi med vårt eget prosjekt bevist at CMS6 er en solid plattform for både enkle og avanserte nettsteder (TMCore, Flexigrid, WebParts, m.m.).