• Publisert
 • 2 min

Ny WYSIWYG editor med verktøy for bedre lesbarhet, LIX-verdier og validering

<p>Trinn 39 av 50 i en serie blogginnlegg om markedskommunikasjon på internett og hvordan vi bygger en suksessrik hjemmeside med EPiServer CMS.</p>

Bakgrunn

Epinova lanserte ny hjemmeside på EPiServer CMS6 23. mars 2010. 50 dager før lanseringen startet vi med daglige blogg innlegg om hvordan vi gjennomførte prosjektet:

 • markedsstrategi for internett, brukskvalitet og innhold for web
 • hjemmesiden i forhold til andre kommunikasjonskanaler og sosiale medier
 • teknisk implementering i publiseringsløsningen EPiServer

 

Trinn39: Ny WYSIWYG editor i EPiServer CMS6 med verktøy for bedre lesbarhet, LIX-verdier og validering 

Vår nye hjemmeside bygger vi på den svært nye versjonen av EPiServer. CMS6 er faktisk ikke lansert som ferdig programvare enda. Men vi har allerede blitt mer entusiastiske for EPiServer enn noen gang. Den "Release Candidate" som vi har jobbet med de siste ukene inneholder kraftige forbedringer på mange områder. Det lover veldig godt for framtiden til EPiServer.

En av de store nyhetene er at editoren som redaktørene bruker for å formattere tekst endelig blir bytter ut. I alle tidligere versjoner av EPiServer var den basert på innebygget ActiveX teknologi i nettleseren Internet Explorer fra Microsoft. For tusenvis av redaktører på EPiServer ga det disse ulempene:

 • fungerte bare på Microsoft Windows Internet Explorer
 • var et lukket system som var vanskelig å justere og utvide
 • hadde funksjonelle svakheter som bl.a. gjorde det vanskelig å lime inn tekst fra andre tekstlige kilder, som programmer for tekstbehandling

De samme tusener av redaktører kan glede seg over den nye editoren TinMCE:

 • en av verdens mest utbredte tekst WYSIWYG editorer for CMS
 • tilgjengelig som åpen kildekode
 • brukt på andre CMS plattformer som Mambo, Joomla!, Drupal , Plone & WordPress
 • fungerer likt på de fleste moderne nettlesere (med noen unntak for Opera)

Og sist, men ikke minst:

Tusenvis av utviklere pleier og utvikler denne modulen videre til glede for alle.

Vi griper denne muligheten begjærlig. Epinova kan annonsere at vi har allerede bygget inn to funksjoner som har vært etterspurt av mange webredaktører i en årrekke:

 1. innebygget LIX måling av lesbarhet
 2. innebygget validering av HTML kode

Vi kommer med et eget blogg innlegg om LIX. Men i korte trekk går den nye funksjonaliteten ut på følgende: Teksten som redaktøren skriver inn i editoren blir kontinuerlig sjekket mot LIX lesbarhetsberegner. Et ansikt nederst til høre i editoren blir enten smørblidt ved svært lesbare tekster. Eller pottesurt ved svært tunge og kompliserte tekster. En sveveboks gir mer detaljert informasjon. LIX skal hjelpe til med å unngå lange setninger med mange lange ord. LIX er også et av kriteriene som DIFI måler offentlige nettsteder etter i sin årlige Kvalitets-undersøkelse.

Den andre funksjonen er en knapp som sjekker den bakenforliggende HTML koden mot W3C standardene. Selv om rammeverket som Epinova leverer fra seg validerer, er det fort gjort for nettskribenter å slurve inn feil. Nå har redaktørene i EPiServer en mulighet til å sjekke validering kontinuerlig.

Dette er funksjoner som allerede var tilgjengelige og ferdig utviklet av andre utviklere. Med en åpen plattform var det bare for oss å plugge det inn og tilpasse grensesnittet for EPiServer CMS6.

Dette tror vi kan bidra til å øke kvaliteten på både innhold og kode på mange hjemmesider framover!