• Publisert
  • 3 min

Sjekk av nettlesere

<p>Trinn&nbsp;33 av 50 i en serie blogginnlegg om markedskommunikasjon på internett og hvordan vi bygger en suksessrik hjemmeside med EPiServer CMS.</p>

Bakgrunn

Epinova lanserte ny hjemmeside på EPiServer CMS6 23. mars 2010. 50 dager før lanseringen startet vi med daglige blogg innlegg om hvordan vi gjennomførte prosjektet:

  • markedsstrategi for internett, brukskvalitet og innhold for web
  • hjemmesiden i forhold til andre kommunikasjonskanaler og sosiale medier
  • teknisk implementering i publiseringsløsningen EPiServer

 

Trinn 33: Sjekk av nettlesere

At internett er en fersk og uferdig teknologi har særlig vært merkbart på nettlesere. Disse programmene som kan hente inn hjemmesider fra en http-adresse og vise dem i et vindu. 

Allerede er det rart å tenke på hva vi kunne finne oss i med NCSA Mosaic fra 1993 og Netscape fra 1994. De var fulle av feil, jobbet langsomt, kræsjet ofte og ga uforutsigbare resultat. Hadde et fakturaprogram eller lagerstyringssystem oppført seg slik hadde det blitt ramaskrik. Men World Wide Web var i starten en lek, et eksperiment som åpnet et helt nytt perspektiv på koblingen mellom datamaskin og telekommunikasjon. De første brukerne var tålmodige og overbærende mens de satt og ventet på at bildene lastet inn linje for linje…

Fra 1995 og utover våknet Microsoft og skjønte at internett var kommet for å bli. Introduksjonen av deres nettleser Internet Explorer (IE) satte i gang den første "nettleserkrigen" med Netscape. IE hadde en enorm fordel: Den ble etter hvert forhåndsinstallert på hver eneste PC sammen Windows operativsystem. For det veldig store flertallet mange var datamaskin synonymt med Windows (ca 90%), og internett synonymt med Internet Explorer.

Det har vært mye støy rundt Microsofts utnyttelse av sitt markedsmonopol. EU har tvunget selskapet til å gi brukerne et nettleservalg om knappe 2 uker. Mange vil da måtte installere en liten oppdatering. Denne leder dem gjennom en prosess der de må ta stilling om de skal fortsette med IE eller prøve en annen nettleser.

Og valgmulighetene er bedre enn på lenge:

Firefox (v. 3.6)

Et åpent kildekodeprosjekt med røtter tilbake i internetts barndom. Per februar 2010 bruker 25 % av leserne på Epinova.no. Tilsvarende tall hos vår største kunde med stor andel lesere fra bedrifter er 13%.

Chrome (v. 4)

Levert av Google ved årskiftet 2008/2009 og allerede i versjon 4. Foreløpig bare beta på andre operativsystem enn Windows. Viktigste begrunnelse for Google er kraftig og rask JavaScript motor som blant annet er nyttig for de nettapplikasjonene til Google - som Gmail, Docs og Wave. Per februar 2010 bruker 19 % av leserne på Epinova.no. Tilsvarende tall hos vår største kunde med stor andel lesere fra bedrifter er 6 %.

Safari (v. 4)

Apple har levert en egen nettleser med Mac OS X siden 2003, basert på samme kjerneteknologi som Chrome (WebKit). Har også en versjon for Windows som ikke har fått særlig utbredelse. Per februar 2010 bruker 6 % av leserne på Epinova.no. Tilsvarende tall hos vår største kunde med stor andel lesere fra bedrifter er 5 %.

Opera (v. 10.x)

Norsk programvare med plattformstøtte, også på mobile enheter. Per februar 2010 bruker 3 % av leserne på Epinova.no og tilsvarende hos vår største kunde med stor andel lesere fra bedrifter.

Internet Explorer (v. 8.0)

Den eneste nettleseren som bare leveres til Windows. Microsoft leverte siste nettleser til Mac i 2003. Per februar 2010 bruker 45 % av leserne på Epinova.no. Tilsvarende tall hos vår største kunde med stor andel lesere fra bedrifter er 77%. Men mange bruker ikke siste versjon, men nest siste eller den før der igjen. IE 6.0 er forhatt av webutviklere fordi den gjør mange ting på sin egen måte og følger webstandardene dårlig. Nå er det sjelden vi lenger tar spesielle hensyn til IE6. Selv om tallene viser at 5% av våre brukere fortsatt bruker IE6, mot 8% for vår store bedriftskunde.

Fortsatt er det et godt stykke igjen før nettlesere blir modne som programvare etter våre forventninger. Men de blir stadig bedre i å følge webstandardene for hvordan HTML, CSS og JavaScript skal presenteres. I vårt prosjekt sjekker vi alle disse moderne nettleserne, samt IE7.