• Publisert
  • 3 min

Ny teksteditor, forbedret personvern og arbeidsflyt for endringer: 5 nye grunner til å oppdatere Episerver

Det slippes oppdateringer til Episerver-produktfamilen hver uke, med stadige forbedringer og nye funksjoner. Her er 5 nylige oppdateringer som vil gjøre deg mer produktiv og øke nettstedets ytelse.

Brukergrensesnitt

Ny teksteditor

Den innebygde teksteditoren i Episerver har endelig fått en oppgradering til nyeste versjon (TinyMCE v4). Den nye versjonen har et mer moderne utseende, masse innebygde redigeringsverktøy, og enda viktigere: full støtte for HTML5. 

For de som er interessert i hva som skjer "under panseret", kan vi nevne at TinyMCE nå er løsrevet fra selve CMS'et, og skilt ut i en separat nuget-pakke. Dette gjør at utviklere kan oppdatere (eller potensielt bytte ut) teksteditoren uavhengig av CMS'et. Konfigurasjon av redigeringsverktøy gjøres nå bare i kode (kan ikke lenger endres i Admin-modus). 

For redaktører vil dette føre til en smidigere redigeringsopplevelse. For utviklere betyr det mer at HTML'en som spyttes ut følger moderne standarder, og en ryddigere prosjektarkitektur.

Mer informasjon og forutsetninger:

 

Last opp bilder direkte når du skal sette inn bilder i brødteksten

En mye etterspurt funksjon er å kunne laste opp bilder direkte når man skal sette inn et bilde i et tekstavsnitt. Hittil har man måttet gå den klønete omveien via mediabiblioteket for å laste opp bildet først, og deretter gå tilbake til teksten for å bla frem og sette inn bildet. 

Med denne oppdateringen, får du muligheten til å laste opp bilder rett i popupvinduet der du blar deg frem til bilder - så mye smidigere!

Merk: Selv om denne oppdateringen er laget av en Episerver-ansatt, er den hentet fra hans personlige utviklerblogg (så dette er ikke en offisiell funksjon - ennå). Forhåpentlig blir dette en offisiell standardfunksjon i Episerver ganske snart! 

Mer informasjon og forutsetninger: 

 

Personvern

Personidentifiserbare data lagres ikke lenger i Episerver-loggene

Av hensyn til sikkerhet og feilsøking, logger Episervers kjernekomponenter viktige systemhendelser som innholdsendringer, autentiseringsprosesser og systemfeil. 

Disse loggene har nå blitt justert slik at de ikke lenger lagrer informasjon som kan brukes til å identifisere enkeltpersoner, som f.eks brukernavn eller IP-adresser. Dette er et tiltak i Episervers arbeid for å etterkomme GDPR. 

Mer informasjon og forutsetninger:

 

Opprydding av filer når innsendte skjemadata blir slettet

Filer som lastes opp via Episerver-skjemaer, lagres i Episervers database sammen med de andre innsendte skjemafeltene. Hittil har disse filene blitt liggende igjen selv om den tilhørende skjemainnsendingen ble slettet av en webansvarlig (merk: det er her snakk om sletting av individuelle innsendinger, ikke hele skjemaet.) 

Ikke bare førte dette til unødvendig skrot i databasen, men det medførte også en potensiell personvernrisiko siden opplastede filer kan ha inneholdt persondata. Med denne oppdateringen, gjøres det nå automatisk en opprydding i filer som tilhørte en slettet skjemainnsending.

Mer informasjon og forutsetninger:

 

Tilleggsprodukter (Add-ons)

Ny arbeidsflyt for nettstedendringer 

Fra før hadde Episerver en arbeidsflyt for innholdspublisering, som ga redaktører en måte å godkjenne hverandres arbeid før publisering. 

Nå har de sluppet en ny add-on som lar redaktører sette opp arbeidsflyt for endringer på nettstedets innholdsstruktur og innstillinger. Eksempler som kan styres av arbeidsflyten er flytting av sider/blokker, utløpsdato på innhold, tilgangsrettigheter og språkinnstillinger - sånt som man ikke skal tukle med uten å vite hva man gjør!

Mer informasjon og forutsetninger:

 

Bonusgrunn: 

Automatisk bildeoptimalisering i Episerver DXC

Hvis nettstedet ditt driftes i Episerver Digital Experience Cloud (DXC), har du CDN-tjeneste fra Cloudflare inkludert i prisen. Et CDN (Content Delivery Network) legger kopier av innholdet ditt på servere i ulike geografiske regioner, slik at innholdet kan hentes fra den serveren som er nærmest den besøkendes geografiske plassering - og dermed laster nettstedet raskere. 

En bonusfunksjon med Cloudflare CDN er at bilder på nettstedet ditt automatisk blir optimalisert til en mindre filstørrelse når det er mulig. Dette skjer ved at overflødig informasjon (metadata som filbeskrivelse og header) strippes bort fra bildefilen, og det kjøres gjennom en komprimeringsalgoritme. Alt dette gjøres automatisk av CDN-tjenesten før bildet til slutt serveres ferdig krympet til den besøkende.

Merk: I noen tilfeller kan bildekomprimering føre til at høyoppløste bilder med store fargeflater eller subtile fargeoverganger ser bittelitt kornete ut. For kunder med særskilte behov kan Episerver skru av bildekompresjonen, men i de fleste tilfeller vil den optimaliserte versjonen fremstå som tilnærmet visuelt identisk som originalen.

Mer informasjon og forutsetninger: