Er din digitale løsning tilgjengelig for alle?

Digitalisering må inkludere alle for å unngå digitalt utenforskap. For offentlige virksomheter er tilgjengelighetserklæringen et viktig verktøy for å sikre at deres digitale løsninger oppfyller kravene til universell utforming.

Fra 1. februar i år ble det innført krav om en årlig "digital helsesjekk" for offentlige virksomheter, som innebærer at de må dokumentere at deres nettsider oppfyller tekniske krav for tilgjengelighet gjennom en tilgjengelighetserklæring.

Ifølge norsk lov må offentlige nettsteder oppfylle WCAG 2.1 AA-kravene, mens private nettsteder må oppfylle WCAG 2.0 AA. I tillegg kreves det at offentlige virksomheter har en tilgjengelighetserklæring og et tilbakemeldingssystem. Les mer om WCAG kravene her!

UU-tilsynet har gjennomført tilsyn siden 2015, blant annet med kommuner, nettaviser og offentlige etater. Fokusområdene for disse tilsynene inkluderer:

  • Skjema
  • Navigasjon
  • Tastaturnavigasjon
  • Koding av innhold
  • Struktur og presentasjon
  • Tekstalternativer

Det er viktig å merke seg at bare 20% av lovkravene kan testes automatisk. 80% må testes manuelt, noe som krever tid og kan gjøre det vanskelig å fange opp alle mangler. Derfor kan tilsyn avdekke flere eller færre feil enn ved en intern gjennomgang.

Hvorfor bør du gjennomføre en intern UU-analyse?

Epinova anbefaler å gjennomføre en intern UU-analyse for å sikre at din digitale løsning oppfyller WCAG 2.1 AA-kravene og dermed er tilgjengelig for alle brukere, inkludert personer med funksjonsnedsettelser. Dette bidrar til å redusere digitalt utenforskap og overholde lovpålagte krav.

Kan du gjennomføre UU-analysen selv?

Ja, det er mulig å gjennomføre en UU-analyse selv ved å bruke tilgjengelige verktøy og ressurser. Husk at bare 20 % av WCAG-kravene kan testes automatisk, og derfor vil mye av analysen kreve manuell testing.

Hvordan kan du gjennomføre en manuell UU-analyse?

For å gjennomføre en manuell UU-analyse, må du sjekke områder som skjemaer, tastaturnavigasjon, struktur og presentasjon, samt tekstalternativer. Det innebærer å teste brukervennlighet for alle, inkludert brukere med funksjonsnedsettelser, gjennom manuelle vurderinger av navigasjon, innholdskoding og generell tilgjengelighet.