• Publisert
  • 8 min

Epinova Academy, en god start på utviklerkarrieren

Bilde av Epinova Academy 2022-kullet

Som ny i arbeidslivet er det mye å sette seg inn i, og det er lett å føle seg overveldet. Vi spurte Academy 2022-kullet om hvordan den første tiden har vært, og hvilke tips de har til andre som skal fra studie til jobb.

Epinova Academy er vårt skreddersydde kompetanseløp som følger våre nyutdannede utviklere gjennom sitt første år i rollen. Programmet skal være en trygg havn, og en god start på yrkeskarrieren der man blir loset gjennom et skreddersydd kompetanseløp. Academy-løpet er lagt opp for at du skal bli trygg i din rolle, og mestre ferdigheter innen utvikling og koding, slik at du lykkes i prosjekt.

Her kan du bli bedre kjent med og lese om vårt siste Academy-kull sine erfaringer. Årets Academy 2022, består av Martin Brandal, Julie Kvarme Johansen, William Nerem og Martin Lexberg.

Første arbeidsdag og den første tiden

I Epinova mener vi at involvering og en god innfasing, både før oppstart og den første tiden, er helt avgjørende for om de ansatte kommer til å trives eller ikke. Vi ønsker derfor å involvere alle våre nyansatte i så mye som mulig, fra så tidlig som mulig, og det fikk Academy 2022 også oppleve. De ble invitert med på familiedag på Tusenfryd, sommerfest og lønningspilser i mai og juni lenge før de hadde sin første arbeidsdag i august.

- Det var fint å få muligheten til å møte de som skulle bli våre nye kollegaer på forhånd. Da jeg begynte i Epinova, så var det veldig annerledes å kunne glede seg til å møte folk igjen og bli bedre kjent, heller enn å synes det var nytt og litt skummelt. I stedet for å måtte starte helt på scratch, var det hyggelig å se igjen mange kjente fjes første dag på kontoret, sier Martin Brandal. Vi fikk også tett oppfølging etter oppstart, fra både mentorer, gruppeledere, rekrutterer og andre på kontoret, legger William til.

Portrettbilde av William Nerem.

- De første månedene har gått veldig fort, og har vært fylt med både faglige og sosiale begivenheter. Det har vært mye nytt å lære. Alt fra hvordan man jobber som konsulent, til hva slags verktøy man skal benytte og hvordan. Jeg følte meg fort trygg etter å ha vært med på både firmatur, interne fagdager og innflyttingsfest i nye lokaler de første månedene. Jeg tror det gjorde at det har vært lett å spørre om hjelp og å sparre med seniorer som kan utrolig mye, fortsetter William.

- Jeg forventet en mer stressende hverdag de første månedene, men det har gått overraskende bra og det skyldes nok et nøye planlagt program der opplæring har blitt godt spredt utover den første perioden. De første ukene var det mye møter med informasjon, både om Epinova, forretning og om programmering som fag. I tillegg så fikk vi videoer og oppgaver vi kunne jobbe med underveis for å alltid ha noe å gjøre. Jeg er også veldig fornøyd med at vi fikk starte med et fiktivt prosjekt før vi skulle ut i et ekte prosjekt, det var veldig verdifullt og lærerikt, legger William til.

Det aller beste med Academy-programmet

Da vi spurte gruppen om hva det beste med Academy har vært, ble det nevnt flere ting. Alle fire sa at det har vært en grundig og fin introduksjon til rollen som utvikler. I tillegg til at de har fått bedre forståelse for hvordan man skal manøvrere seg i en konsulenthverdag. De satt pris på å ikke bli kastet ut til kunde etter kun ett par uker med opplæring, men at de fikk nok faglig opplæring og følte seg trygge i rollen før de startet i prosjekt. - På denne måten har det vært stor forståelse for at man ikke kan alt og at det tar tid før man blir komfortabel som utvikler. Ingen av oss har synes det har vært vanskelig å spørre om hjelp. Det har vært lav terskel for å si i fra dersom vi har følt at vi har trengt noe mer opplæring, sier William.

Det har vært godt å lære i trygge omgivelser, og ikke kjenne på et press om å levere den første tiden. - Martin Brandal

Bilde av Martin Lexberg og Martin Brandal.

Interessen for teknologi startet i tidlig alder

Ikke ulikt mange andre nyutdannede som studerer teknologi, startet interessen tidlig. Martin Brandal forteller at han så lenge han kan huske har vært interessert i PC, og at han blir motivert av å prøve å løse et problem som andre sliter med. Av tidligere jobberfaring har han alltid jobbet i team, og det var noe han ønsket å fortsette med. William forteller at interessen begynte å blusse for fullt etter han begynte på studiet. Han legger også til at å lage programmer eller nettsider med kode synes han er utrolig gøy. Rollen i Epinova er derfor veldig riktig, hvor han da får jobbe med det han trives med. Både Julie og Martin Lexberg har også vært interessert i teknologi over mange år, og følte det bare har blusset opp etter de begynte å arbeide med det.

Bryte ned forretningsproblemer og forståelse for konfigurasjoner

Vi ønsket også å grave mer i hva våre nyutdannede har lyst til å lære mer om etter å ha fått en smakebit de første månedene i programmet vårt. Martin Brandal forteller at han ønsker å lære mer om hvordan man bryter ned forretningsproblemer til mindre problemer, som det deretter kan lages oppgaver ut ifra. - En ting å bare løse en enkel oppgave, men jeg synes det er spennende å se på helheten av hvordan man løser et problem eller behov, legger han til. William sier seg enig, og forteller at han gleder seg til å lære mer om hele prosjektet. Han ønsker å oppnå en dypere forståelse av hva som må til av konfigurasjoner og hvordan man legger til nye ting på riktig måte.

Da vi spurte hva gjengen gledet seg mest til på nyåret, nevner både William og Martin at de gleder seg veldig til å komme ut i prosjekt og lære mer om hvordan livet som konsulent er. Julie og Martin Lexberg har allerede blitt plassert ut i prosjekt. De sier de trives svært godt, og lærer noe nytt hver eneste dag. - Jeg gleder seg veldig til å komme til det stadiet der jeg har god forståelse av all kode jeg leser, og i tillegg klarer å sette meg inn i ny kode på en enkel måte.

For hvert problem jeg støter på, blir jeg litt tryggere i hvordan det skal løses til neste gang. - William

Portrettbilde av Julie Kvarme Johansen

Den nye arbeidshverdagen

For nyutdannede er det å gå rett fra skolebenken og ut i fulltidsjobb en stor overgang, og mye å venne seg til. Martin Brandal beskriver arbeidshverdagen som spennende, og forteller at han drikker kaffe og spiser frokost på jobb hver dag, deretter leser han gjennom mailer og ting som har kommet inn siden sist. Etter det setter han i gang med oppgaver. I løpet av dagen gjennomføres det standup-møter, sparring med kollegaer. Høydepunktet den deilige lunsjen som blir servert nede i lysgården vår, sier Martin. William forteller at hverdagen har forandret seg mye fra første arbeidsdag til i dag, og at de nå står litt mer fritt til å planlegge sin egen hverdag. I likhet med Martin blir dagene fylt med oppgaver og møter, samt små kaffepauser eller lufteturer mellom kodingen.

Det er hard kamp blant selskaper om å kapre nyutdannede, hva gjorde at dere valgte oss? - At det fra første møte med Epinova ble løftet frem hva som krevdes for å lykkes. I tillegg til et sterkt fokus på faglig kompetanse, kombinert med et godt og sosialt arbeidsmiljø, svarer gjengen i kor. - Academy-opplegget virket svært lovende, og det å bli lært opp i trygge omgivelser var noe jeg synes virket veldig riktig, kommenterer Martin Brandal. For Martin var det også veldig viktig å bli kjent med kollegaene sine utenfor den faglige biten av jobben også. Han er veldig glad for at sosiale står sentralt i Epinova.

Fra første møte med Epinova ble det løftet frem hva som krevdes for å lykkes, i tillegg til et sterkt fokus på faglig kompetanse, kombinert med et godt og sosialt arbeidsmiljø. - Academy-kullet 2022

Å få jobbe med noe man brenner for

Academy-gjengen nevner at det er vanskelig å velge ut det beste med Epinova, men valget faller til slutt på at det viktigste er at de trives med arbeidet de gjør. De tre tingene som uten tvil blir mest nevnt er arbeidet, menneskene og det sosiale. - Man blir nesten som en slags familie på jobb, jeg gleder meg hver dag til å dra på jobb, sier Martin Brandal. William trekker frem at det sosiale helt klart skiller seg ut.

Den årlige høst-turen gikk i 2022 gikk til Bodø, der det var både sightseeing på Kjerringøy, ribbtur i Saltstraumen, fisketurer og gode middag med enda bedre fester. På turen fikk de også bli bedre kjent med kollegaene sine fra Trondheim, Tønsberg og Kristiansand kontorene, og det hjalp mye på samholdet. Andre sosiale ting som blir trukket frem er Epinova Dialog, som er vår interne fagkonferanse, bedriftsliga i CS:GO, padel-turneringer og badstue med isbading.

Det er lov å feile, det er en del av hverdagen, spesielt til utviklere. - William

Bilde av Academy-2022 kullet

Råd til andre nyutdannede i arbeidslivet?

Som ny i arbeidslivet er det mye å sette seg inn i, og man kan lett føle seg overveldet. Vi spurte derfor om de har noen tips til andre som skal fra studie til jobb om hva de kan forvente. - Mitt viktigste råd må være å ikke stresse. Og at selv om ting kan føles mye i starten så er det viktig å fortsette å være nysgjerrig og ta inn så mye kunnskap som mulig, sier Martin Brandal. - Etter en stund vil man innse at selv om man fortsatt har mye igjen å lære, så kan man mye mer enn for bare noen måneder siden.

- Mitt råd er å bli kjent med kollegaene dine, både på og utenfor arbeidsplassen, da blir det lettere å trives på jobb og for å spørre om hjelp, sier William.  Alt kan ikke gå plettfritt hele tiden, og alle gjør feil. Selv for de som er seniorer med mange års erfaring bak seg. Ikke være redd for å spørre om hjelp. Ved å spørre om hjelp så lærer både du, og den du spør, mest sannsynlig noe nytt. Det er en fin måte å bli kjent- og spille hverandre gode på.

Bli en av oss

- Vi har det utrolig gøy

I en ny jobb er arbeidsmiljøet vel så viktig som arbeidsoppgavene. – Hos Epinova har jeg ikke bare fått kollegaer, jeg har også fått venner, forteller Magnus Neergaard.

Les intervjuet

Pangstart på utviklerkarrieren

Tett oppfølging, fokus på faglig utvikling og mye sosialt gjorde at Jonas, Julie, Magnus og Nikola valgte Epinova Academy. – Det er et viktig program for å satse på nyutdannede, sier rekrutteringsansvarlig, Andrea Huse

Les om Academy